+34 952 830 378 / +34 677 670 480

Agenda Malaga

GEEN ADRES

Hedendaags malaga

De gerenoveerde kamers van het Stedelijk Erfgoedmuseum (Mupam) heropenen hun deuren voor de tentoonstelling 'Hedendaags Malaga'. De semi-permanente tentoonstelling werd vandaag gepresenteerd door de wethouder voor Cultuur, Noelia Losada, samen met de curator, Marta del Corral. De tentoonstelling stelt een reis voor langs de belangrijkste mijlpalen van Malaga's plastic renovatie van 1950 tot heden. Met 130 werken van bijna honderd kunstenaars omvat de tentoonstelling, die te bezoeken is tussen 21 december en 16 oktober 2022, van de eerste stilistische kloof met de kunstenaars van de generatie van de jaren vijftig tot de huidige loonlijst van jonge multidisciplinaire makers wiens voorstellen worden geclaimd door kunstcentra en galerijen over de hele wereld. In deze nieuwe fase van Mupam speelt het didactische aspect een fundamentele rol.

'1950-1979 DE HEDENDAAGSE GERM'
Verdeeld in drie secties, is 'Hedendaags Malaga' een project van het Culturele Gebied dat als uitgangspunt de artistieke breuk neemt die in het midden van de vorige eeuw een groep jonge Malaga makers bevorderde, gegroepeerd in de Peña Montmartre (1953) en de daaropvolgende Groep Picasso (1957). Onder de titel '1950-1979 The contemporary kiem' verzamelt de eerste zaal van de tentoonstelling het werk van de protagonisten van deze hedendaagse buitenpost die jaren later zou uitkristalliseren in het Palmo Collective (1979). In dit eerste station van de reis door het hedendaagse Malaga worden werken getoond van Enrique Brinkmann, Francisco Peinado, Manuel Barbadillo, Eugenio Chicano, Stefan Von Reiswitz, Gabriel Alberca, Elena Laverón en Dámaso Ruano.

'1980-1999 REVOLUTIE EN ARTISTIEKE EUFORIE'
De rubriek 'Revolutie van 1980-1999 en artistieke euforie' werpt zijn blik op die kunstenaars die de komst van de democratie vierden en leidden tot de creatieve opkomst van de jaren tachtig, jaren waarin de Hall of the College of Architects de meest oneerbiedige wist te vangen hedendaagse essentie en fantasierijk. Een weerspiegeling van dat moment zijn onder andere de werken van Diego Santos, Carlos Canal, Sebastián Navas, Chema Lumbreras, Bola Barrionuevo, Rafael Alvarado, Isabel Garnelo en Rogelio López Cuenca, die in deze sectie te zien zijn. In 1988 richtte de gemeenteraad van Malaga de Picasso Foundation op, wat het begin markeerde van het herstel van de figuur van het genie door de studie en verspreiding van zijn werk. Het Natal House, ingehuldigd in 1998, werd de belangrijkste culturele voorziening in de stad en de eerste steen van wat later de stad van de musea zou worden. In de jaren negentig markeerde het werk van de Alfredo Viñas Gallery een voor en na in de ondersteuning en verspreiding van hedendaagse creatie, waardoor het enorme potentieel van Malaga en Andalusische kunstenaars vooral zichtbaar werd.

'2000-2021 REFERENTIESTAD VAN HEDENDAAGSE KUNST'
Het artistieke nieuws schittert in het laatste deel van de tentoonstelling: '2000-2021 Referentiestad van de hedendaagse kunst'. Met de komst van de 21e eeuw vond de grote verandering plaats in Malaga. De inhuldigingen van het Centrum voor Hedendaagse Kunst en het Picasso Museum, beide in 2003, hielpen de stad een nieuwe dimensie te verwerven, door de belangstelling voor nieuwe creatieve talen en de nieuwste artistieke gevoeligheden te vergroten. De komst van de Faculteit voor Schone Kunsten (2005) bevordert op zijn beurt de bloei van een nieuwe generatie makers die zeer toegewijd zijn aan de fundamenten van hedendaagsheid, waaronder Javier Calleja, Verónica Ruth Frías, José Luis Puche, Pedro Zamora, Julio Anaya Cabanding, Imon Jongen, Javier Hirschfeld of Aixa Portero.

De opkomst van vrouwelijke kunst is ook een symptoom van een Malaga dat moderniteit omarmt zonder onderscheid te maken tussen mannen en vrouwen, zoals blijkt uit de werken en creatieve benaderingen van Laura Brinkmann, Noelia García Bandera, Paloma de la Cruz, María Dávila, Hadaly Villasclaras of Victoria Maldonado , die in deze tentoonstelling worden tentoongesteld.

De stad van musea werd eindelijk werkelijkheid met de opening, tussen 2007 en 2016, van het Stedelijk Erfgoedmuseum (Mupam), het Carmen Thyssen Museum, La Térmica, het Centre Pompidou Málaga, de Russische Museumcollectie en het Museum van Málaga bij de douane . Veel van deze instellingen promoten het lokale artistieke weefsel en stellen tentoonstellingstoespraken op het hoogste niveau voor, waardoor Malaga is wat het nu is: een referentiestad voor hedendaagse creatie.

BRINKMANN EN HAIRSTYLE
Marta del Corral, curator van de tentoonstelling, die het "enorme hedendaagse talent" van de makers van Malaga belicht, vestigt de aandacht op de aanwezigheid in de drie zalen van de tentoonstelling met werken van twee toonaangevende kunstenaars: Enrique Brinkmann, Francisco Peinado. “Beiden zijn referentiële scheppers van hedendaagse kunst in ons land. Ze behoren tot de Malaga-generatie van de jaren vijftig, ze zijn al die jaren blijven werken en vandaag zijn ze nog steeds actief en bereiden ze nieuwe tentoonstellingen voor. Het werk van Brinkmann en Peinado toont het evidente belang van hedendaagse kunst uit Malaga”.

DOCUMENTAIRE 'ONZE HEDENDAAGSE LOOK'
'Hedendaags Malaga' wordt aangevuld met de documentaire 'Onze hedendaagse look', die een rondleiding geeft langs de belangrijkste podia van de hedendaagse kunst in Malaga aan de hand van de getuigenissen van enkele mensen - kunstenaars, culturele managers, journalisten, galeriehouders, verzamelaars, museumdirecteuren, architecten - die de promotie en verspreiding van nieuwe artistieke talen en de bouw van het huidige culturele Malaga hebben geleid.

Enrique Brinkmann, Rafael Alvarado, Paco Aguilar, José Manuel Cabra de Luna, Carlos Canal, Salomón Castiel, Alfredo Viñas, Tecla Lumbreras, Manuel Castillo, Carmen de Julián, Fernando Francés, Verónica Ruth Frías, Noelia García Bandera, Helena Juncosa, Antonio Javier López, Chema Lumbreras, José María Luna, Guillermo Busutil, Martín Moniche, Sebastián Navas, Pedro Pizarro, Mari Luz Reguero, Diego Santos, Alfredo Taján of Mariano Vergara, zijn enkele van de getuigenissen verzameld door de audiovisuele middelen.

SCHEMA
Van 16 september tot 14 juni van 10u tot 20u
Van 15 juni tot 15 september van 10u tot 21u.

24 en 31 december en 5 januari van 10.00 tot 14.00 uur.
Elke maandag gesloten. en op 25 december, 1 en 6 januari

Toegang tot de zalen tot een half uur voor sluitingstijd

Prijs: onbekend